Intervju med Stefan Ålander – Huvudansvarig för fotbollsskolan

stefan ålanderSamma år som Kungsnäs FC startades – 2015, drog vi igång en fotbollsskola.

Eftersom Stefan Ålander redan ett år tidigare hade drivit en populär fotbollsskola för barn i Lillhällom frågade klubben honom om han var intresserad av att driva en fotbollsskola under “Kungsnäs FC flagg”.

Sagt och gjort, inbjudningar skickades ut, lappar sattes upp på förskolor i området och vid starten kom hela 65 fotbollsintresserade barn och lekte fotboll vid Bergsåkers skola, en fotbollsplan vi kallar “Kungsvallen”.

Nu är det lyckosamma fjolåret utvärderat och Stefan kommer med många roliga idéer för att göra fotbollskolan till en fortsatt succé!

Alla som är intresserade av att prova på fotbollsskolan är hjärtligt välkomna. Är man född 2006-2009 och vill spela fotboll i Kungsnäs FC kan man skicka ett meddelande, så tar ansvarig ledare kontakt med er.

Hemsidan har suttit ner och pratat med Stefan om hans tankar kring ungdomsfotboll.

 

Hur ser din fotbollsbakgrund ut?

Jag började spela fotboll som 7-åring på en grusplan i Timrå. Det jag kommer ihåg från tidiga åldrar är att jag tyckte och tycker än idag att det var-/är väldigt roligt att spela fotboll. I skolan spelade jag mycket fotboll på rasterna och hemma blev det mycket innebandyspel på gatan med kompisarna – vi hade väldigt roligt!

I IFK Timrå spelade jag fram tills jag var 18 år, därefter har jag spelat för GIF Sundsvall under alla år förutom under två säsonger då jag spelade för Kalmar FF.

Varför tycker du att man ska prova på att spela fotboll?

Jag tycker att man ska prova på fotboll för att se om det är något man tycker är roligt. Det viktigaste är att hitta något man får glädje av, vare sig det är brottning, skidåkning, hockey eller något annat. Personligen tycker jag att fotboll är en lättillgänglig sport och är oftast ganska lätt att lära sig. Alla kan ta ut en boll på gräsmattan och leka med den!

Man kommer även att träffa många kompisar!

Vad är ledarnas viktigaste uppgift inom ungdomsidrotten?

Jag tycker att ledarnas främsta uppgift är att skapa en miljö där barnen och ungdomarna har väldigt roligt tillsammans. Det ska finnas ett härligt driv att berömma och peppa barnen att våga.

Att skapa en “vi-känsla” där vi är ett lag tillsammans och att alla är lika viktiga, är en viktig grundsten.

Som spelare är du känd för att stå för “Fair Play”, vad betyder “Fair Play” för dig?

“Fair Play” för mig är att både spelare, ledare och publik respekterar och accepterar domarnas, motståndarnas och medspelarnas insatser och beslut. Att man inte gnäller på domslut, inte kritiserar eller “slår ut” med armarna uppgivet om en medspelare gör en misslyckad passning. Man ska alltid visa respekt gentemot sina motståndare.

Om jag som ung kille/tjej drömmer om att bli proffs – vad ska jag tänka på?

Det viktigaste är att man ska ha roligt och tycka att det man gör är väldigt kul. Tycker man att det är roligt, så gör man som mig; man åker ner till “planket” på skolans grusplan några kilometer bort och nöter passningar.

Det är hård, hård träning som gäller och det är viktigt att komma ihåg att vi alla utvecklas olika från det att vi börjar spela fotboll fram tills vi är omkring 20 år. Jag var själv inte bäst i mitt lag under ungdomsåren, men jag hade en stark vilja att hela tiden bli bättre.

Tro på dig själv! Vill du lyckas och är beredd på att lägga ner ett hårt jobb så kommer du att lyckas. Det är bara du själv som sätter gränserna!

 

Hemsidan tackar Stefan för pratstunden och önskar stort lycka till med fotbollsskolan och i Allsvenskan med “Giffarna”!